PROFESSORAT

Pau Alonso
Pau Alonso
Olga Mayoral
Olga Mayoral
Piroska Ángel
Piroska Ángel
Carme Melo
Carme Melo
Luis del Romero
Luis del Romero
Iván Portugués
Iván Portugués
Ernest García
Ernest García
María Sánchez
María Sánchez
Jaime Güemes
Jaime Güemes
Tasio Urra
Tasio Urra
Antonio Valera
Antonio Valera
Pau Alonso

Pau Alonso-Monasterio Fernández
Eng. de Forests i Dra. Geodèsia, Cartografia i SIG. Professora associada.
Departament d’Economia i Ciències Socials. Universitat Politècnica de València

Pau Alonso-Monasterio és Enginyera de Forests i Doctora per la Universitat Politècnica de València (UPV), desenvolupant la seva àrea d’investigació en la gestió de l’ús públic en espais amb patrimoni, havent participat en més de 30 projectes i contractes relacionats amb la gestió i planificació turística, sota la perspectiva de sostenibilitat ambiental, econòmica i social.
L’àmbit de treball va del local a l’internacional, en gestió d’espais amb patrimoni natural, cultural i espais rurals. Ha sigut personal d’investigació en la Universitat de València, i en la UPV, i ara combina la docència universitària com professora associada en la UPV amb l’exercici professional en consultoria ambiental i projectes europeus.
L’activitat com docent, inclou graus i postgraus universitaris de temàtica ambiental, territorial i turística, incloent el turisme actiu i el desenvolupament rural, així com l’àmbit cultural. És professora associada de la UPV des de 2016 i ha sigut professora la Florida Universitària des de 2014 a 2016.
L’activitat independent també inclou consultoria per a diverses ONG i associacions vinculades a temes ambientals i socials, havent sigut coordinadora estatal de turisme en Ecologistas en Acción en el 2019.

Piroska Ángel

Piroska Ángel Hernández

Piroska és geògrafa per la Universitat de Xile i Magíster en Assentaments Humans i Medi Ambient per la Universitat Catòlica de Xile. Ha treballat com a investigadora acadèmica a la Universitat de Xile, específicament a la Facultat d’Arquitectura i Urbanisme ia la Facultat de Ciències Forestals i de la Conservació de la Naturalesa, així com a la Pontifícia Universitat Catòlica en diferents unitats acadèmiques com ara l’Institut de Estudis Urbans i Territorials, l’Observatori de Ciutats UC, Plans i Projectes Urbans, Escola de Disseny, entre d’altres, en diverses investigacions associades al desenvolupament d’indicadors socioambientals, socioculturals, de benestar territorial i de capacitat de càrrega urbana, així com en estratègies de participació ciutadana i taules experts en el marc de projectes. També ha participat de consultora ambiental externa en qualitat d’experta

 

Luis del Romero

Luis del Romero Renau
Sóc geògraf. Em vaig formar com a tal a la Universitat de València on vaig obtenir el Premi al Rendiment Acadèmic de la Conselleria d’Universitats i el Ministeri de de Ciència i Tecnologia. Em vaig doctorar en 2008 a la Universitat Autònoma de Barcelona amb una tesi sobre planificació territorial i urbanística a l’Arc Mediterrani Espanyol. Vaig treballar com a becari postdoc i posteriorment com a investigador a la Universitat Laval i a la Université de Québec a Montreal, totes dues al Canadà. Les meues línies de recerca principals són l’estudi de conflictes ambientals i territorials en processos de planificació territorial, així com l’estudi dels problemes de despoblació a l’Espanya buidada des d’una perspectiva multidisciplinar i crítica. He treballat com a professor convidat a les universitats de Friburg (Alemanya), Universitat de Xile i Universitat Catòlica de Temuco (Xile), així com a la Universitat de Buenos Aires a Argentina. Sóc un dels membres fundadors de l’associació d’investigació-acció Recartografías. Actualment sóc professor titular de Geografia Humana a la Universitat de València i investigador en Recartografías amb col•legues espanyols, europeus i d’Amèrica Llatina. Col•labore habitualment en programes de ràdio d’Aragó i Comunitat Valenciana i en premsa escrita en mitjans d’aquestes dues comunitats ia Castella i Lleó.

Ernest García

Ernest Garcia (Alacant, 1948). Professor emèrit de la Universitat de València, on ha sigut catedràtic de sociologia, director del Departament de Sociologia i Antropologia Social, degà de la Facultat de Ciències Socials i coordinador d’ESDESOST (grup de recerca en Estudis de Sostenibilitat). Ha sigut professor invitat a diferents universitats, com ara: Université de Paris 1 (Panthéon-Sorbonne), Université de Caen-Normandie i Autònoma de Barcelona. Ha sigut membre del comitè de coordinació de la xarxa sobre Medi Ambient i Societat de l’European Sociological Association y president de l’Associació Valenciana de Sociologia. Premi Joan Fuster d’assaig als Premis Octubre de 1983. És autor de: El trampolí fàustic: Ciència, mite i poder en el desenvolupament sostenible (1995); València, l’Albufera, l’horta: Medi ambient i conflicte social (1997), Medio ambiente y sociedad: La civilización industrial y los límites del planeta (2004), Transitioning to a Post-Carbon Society: Degrowth, Austerity and Wellbeing (2017) y Ecología e igualdad: Hacia una relectura de la teoría sociológica en un planeta que se ha quedado pequeño (2021).

Jaime Güemes

Jaime Güemes Heras. Director del Jardín Botánico de l´Universitat de València.
Doctor en Ciències Biològiques. Conservador de col·leccions científiques al Jardí Botànic de la Universitat de València des de 1992. President de l’Associació Iberomacaronésica de Jardins Botànics des de 2017. President de la Societat Espanyola de Biologia de la Conservació de Plantes (2000-2015). Membre del Consell Científic Assessor de Flora Silvestre de la Generalitat Valenciana. Membre de la Comissió Científica del Parc Natural de l’Albufera. Assessor del Banc de Dades de Biodiversitat de la Comunitat Valenciana. Professor en el Màster de Biodiversitat del Centre d’Iberoamericà de la Biodiversitat de la Universitat d’Alacant; del màster en Jardins Històrics i Serveis Ecosistèmics de la Infraestructura Verda, de la Universitat Complutense de Madrid; i del màster en Humanitats Ecològiques, Sustentabilitat i Transició Ecosocial, de la Universitat Politècnica de València. Membre del Patronat de la Fundació Jardí Botànic de Sóller-Museu Balear de Ciències Naturals.

Olga Mayoral

Olga Mayoral García-Berlanga
Llicenciada i doctora en biologia per la UV. Professora del Departament de Didàctica de les Ciències Experimentals i Socials de la Facultat de Magisteri (UV) i subdirectora del Jardí Botànic de la UV. Coordinadora de l’Especialitat de Biologia i Geologia del Màster de Secundària de la UV i del grup d’estudi RCC-Harvard “Teaching and learning science in outdoor environments (TeLeSOE)” amb l’Arnold Arboretum de la Universitat d’Harvard.

La seua investigació se centra, d’una banda, en la botànica i la conservació biològica, amb especial atenció a la flora rara i amenaçada i problemes de gestió i conservació, com són els derivats de les invasions per plantes exòtiques. D’altra banda, investiga en la didàctica de les ciències, amb especial interés per l’alfabetització científica i desenvolupament del pensament crític, les qüestions pseudocientífiques, educació per a la sostenibilitat i l’educació fora de l’aula.

Ha participat en diversos projectes d’investigació del Ministeri de Ciència i Innovació d’Espanya relacionats amb la inclusió de la sostenibilitat en la formació de professorat. És la coordinadora del projecte europeu “Young Innovators” de la UV, concedit per EIT Climate-KIC, la Comunitat Europea d’Innovació i Coneixement (Knowledge Innovation Commnunity – KIC-). Aquest projecte aborda la inclusió de qüestions relatives al canvi climàtic i la sostenibilitat en formació de professorat.

Un de les seues majors obstinacions és potenciar l’educació científica fora de l’aula, considerant els espais naturals i jardins botànics com a recursos didàctics de primer ordre.

Carme Melo

Carme Melo és Doctora en Ciències Polítiques per Keele University (Regne Unit). Ha sigut investigadora postdoctoral en l’Institut Interuniversitari de Desenvolupament Local i en la Universitat Nacional de la Plata (Argentina) i professora en el Màster en Filosofia de Radboud University Nijmegen (Països Baixos). Després d’impartir classes a Corea del Sud en el Màster en Desenvolupament Sostenible organitzat conjuntament per Hankuk University (Seül) i la Universitat per a la Pau de Nacions Unides, en 2015 es va incorporar al Departament de Geografia de la Universitat de València. La seua trajectòria docent i investigadora s’ha forjat en el camp de la teoria política ecològica i la política ambiental. Els seus treballs més recents es centren en l’estudi dels conflictes ambientals i en l’anàlisi de les polítiques públiques i pràctiques socials amb impacte en el sistema agroalimentari, especialment en l’àmbit de l’Horta de València. És membre del grup d’investigació-acció Recartografías i directora del Centre Internacional de Gandia de la Universitat de València.

Iván Portugués

Iván Portugués

Sóc Llicenciat en Geografia (2009), Màster en Tècniques per a la Gestió del Medi Ambient i del Territori (2010) i Doctor en el programa Territori i Medi Ambient de la Universitat de València (2017). Actualment treballe com a professor associat en el Departament de Geografia.
Les meues línies de recerca es divideixen en dues branques principals: D’una banda la gestió d’espais fluvials, especialment en àmbits urbans. Això inclou l’estudi de processos naturals i humans i la seua relació i superposició, sovint conflictiva. L’altra àrea de recerca aborda l’origen de fenòmens hidro-meteorològics extrems i les principals conseqüències territorials. En concret, el meu enfocament aprofundeix en la formació i evolució de les pluges torrencials pròpies del món mediterrani, en les crescudes fluvials urbanes derivades i en les estratègies actives i reactives de defensa i mitigació enfront de les mateixes.
Al llarg de la meua formació he gaudit de diverses experiències a l’estranger. A la University of Loughborough (Anglaterra) vaig cursar el programa Erasmus de llicenciatura (2009); al Coastal and Marine Resources Centre de Cork (Irlanda) vaig treballar com a tècnic de Sistemes d’Informació Geogràfica per la implementació d’un atles ambiental (2010-11); a les ciutats de Limoges (França) i Pàdua (Itàlia) vaig estudiar sengles xarxes hidrològiques urbanes en el marc del meu doctorat (2013 i 2014, respectivament); a l’ Université du Québec à Montréal (Canadà) vaig analitzar els principals processos geomorfològics lligats a les dinàmiques fluvials del curs mitjà del riu Sant Llorenç per mitjà d’un contracte post-doctoral (2018-19).
Austerity and Wellbeing (2017) y Ecología e igualdad: Hacia una relectura de la teoría sociológica en un planeta que se ha quedado pequeño (2021).

María Sánchez

Soc María Sánchez, estudiant de doctorat en la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València, i investigadora adscrita al grup d’investigació – acció recartografies. De formació ambientòloga per la Universitat de València, i amb el màster de Restauració d’Ecosistemes per la Universidad de Alcalá de Henares. Estic especialitzada en gestió, conservació i restauració d’ecosistemes fluvials per la Universidad Politécnica de Madrid.
La meua experiència professional és àmplia i multidisciplinària. En 2012 vaig cofundar una associació de medi ambient a València on vaig treballar durant molts anys codirigint projectes d’actuacions post-incendis en ecosistemes forestals, i de gestió de vegetació ripària i eliminació de vegetació exòtica invasora en ecosistemes fluvials. He treball de tècnic i educadora ambiental en dos projectes LIFE i al Parc Natural del Desert de les Palmes, entre altres. En aquest últim, vaig posar en marxa un projecte pilot que s’està duent a terme actualment sobre erradicació d’espècies exòtiques invasores (Arundo donax). En 2019 vaig organitzar les XV Conferències Internacionals sobre Llacs i Aiguamolls – Living Lakes. Des de 2018 faig divulgació a través de diferents xarxes socials i del portal web Restauració d’Ecosistemes. He participat com a voluntària en diferents projectes, un d’ells va guanyar el premi FUNDAR a la Cooperació Internacional l’any 2011. I des de 2019 participe en els censos d’ocells aquàtics i ocells migradors de la SVO (Societat Valenciana d’Ornitologia). Al primer trimestre de 2021 se m’inclou en el llistat de les 100 persones amb més influència en sostenibilitat en Twitter, a causa del contingut divulgatiu i la seua repercussió.
La meua experiència docent comença en 2019, amb la meua participació en el curs “Introducció a l’Educació Ambiental” del CEACV GVA. Posteriorment he impartit xarrades per a l’Institut Mexicà d’Executius de Finances i Recartografías.

Tasio Urra

José Anastasio Urra Urbieta
Professor Titular en el Departament de Direcció d’Empreses “Juan José Renau Piqueras” de la Facultat d’Economia de la Universitat de València, Espanya. Doctor Europeu en Organització d’Empreses, membre d’algunes de les principals associacions científiques iberoamericanes de Direcció d’Empreses, i revisor en diferents revistes científiques espanyoles i internacionals. La seua especialització docent i investigadora s’ha centrat en temes relacionats amb l’Estratègia Empresarial, la Teoria de la Decisió, el Diagnòstic Estratègic, la Cooperació Empresarial i les Aliances Estratègiques, camps en els quals participat en nombrosos projectes d’investigació i presentat nombroses contribucions en congressos científics espanyols i internacionals i múltiples publicacions. Ha realitzat estades d’investigació predoctorals en HEC (París, França) i postdoctorals en la University of Zagreb (Zagreb, Croàcia), i ha impartit i col•laborat en diferents programes de postgrau, Màster i Doctorat, en diferents universitats de Costa Rica, República Dominicana i Colòmbia. Des de 2007, la seua investigació s’ha enfocat en l’Economia Ecològica, especialment en les relacions entre el sistema econòmic i la crisi ecològica (canvi climàtic, crisi de recursos i crisis de biodiversitat), i s’ha plasmat en 2 llibres, un divulgatiu i un altre tècnic-acadèmic, a més de nombrosos articles i conferències divulgatives.

Antonio Valera

Dr. Antonio Valera Lozano, nascut a València el 18 d’agost de 1979.
Llicenciat en Geografia a la Universitat de València en 2001, Diplomat en estudis avançats en Edafologia i Química agrícola en 2005 i Doctor en Geografia per la Universitat de València en 2011. Va realitzar la seua tesis doctoral en el Centre d’Investigacions sobre Desertificació (CSIC-UV-GV), sent becari CSIC-Fundació Bancaixa durant tres anys. Amb 10 anys d’experiència en Sistemes d’Informació Geogràfica i cartografia en el Departament de Planificació del Centre d’Investigacions sobre Desertificació, ha realitzat diversos estudis sobre canvis d’usos del sòl, cartografia de sòls, disseny i aplicació d’indicadors ambientals i anàlisis de conflictes territorials, participant en projectes d’investigació com “Els Recursos Edàfics de la Comunitat Valenciana enfront del Canvi Climàtic”, “Estudis sobre la Desertificació a la Comunitat Valenciana (2004-2007)”, o “Anàlisi aplicada de conflictes territorials per a la innovació institucional”. Ha treballat així mateix en l’Institut Nicaragüenc de Turisme i en l’empresa *INNOVATIG, realitzant línies base d’indicadors ambientals en turisme en dos projectes de cooperació al desenvolupament finançats per la Unió Europea a Nicaragua. Actualment és Professor Ajudant Doctor en el Departament de Geografia de la Universitat de València, impartint docència en el grau de Geografia i Medi Ambient, doble grau de Turisme i *ADE i en el màster de Cooperació al Desenvolupament.