EIXIDA DE CAMP

El Diploma d’Especialització en Canvi Climàtic i Sostenibilitat Ambiental estarà basat en sessions en línia o de modalitat híbrida per mostrar contingut sobre la insostenibilitat dels models socials i econòmics actualment hegemònics d’un capitalisme global que redueix tot a un càlcul de rendiments econòmics. Igualment s’analitza com aquest model que amb prou feines considera el medi ambient, ha arribat a ser una força de tal magnitud capaç d’alterar el clima de la planeta. Ens endinsem en un escenari incert des del punt de vista ambiental, però també social i polític pels conflictes que sorgeixen a la calor de les lògiques neoliberals, i això ja és visible en molts territoris.

Poble abandonat

Platja mediterrània

Paisatges de muntanya del Maestrat

EIXIDA DE CAMP

Per al curs 2022-2023 es planteja una eixida de camp multidisciplinar al territori de Els Ports-Maestrat. A cavall entre Catalunya, Aragó i la Comunitat Valenciana, aquest territori rural presenta per una banda un patrimoni natural molt valuós en forma de boscos, formacions geològiques peculiars i un ample ventall de flora i fauna, i per l’altra importants problemes de despoblació i relacionats amb sectors com la ramaderia, el turisme o les energies renovables. Monuments naturals com el del pont natural de La Fonseca a Castellot (Terol), el Parc Natural dels Ports al sud de Tarragona (Catalunya), o rius d’excepcional valor ambiental com el Bergantes als Ports (Castelló), són alguns dels indrets que podrem visitar.

Com a molts altres territoris de muntanya, el territori del Maestrat-Els Ports està ja patint els efectes del canvi climàtic en forma d’esdeveniments extraordinaris de sequeres, precipitacions i inundacions. Durant quatre dies, els estudiants del diploma realitzaran diverses visites  i excursions de la mà del professorat del diploma, i de col·lectius i especialistes en diverses matèries per a poder aprofondir en l’estudi des impactes del canvi climàtic i possibles estratègies d’adaptació. Com que aquest territori presenta una gran heterogeneïtat ambiental, social i cultural, les possibilitats de treball i debat són molt amples.